14-15 januari 2017 traden verschillende Sigmagebieden in werking.

0

Foto: Battel, vrijdagavond. Ondanks fel afgezwakt, zorgde de piek van het #stormtij voor hoge waterpeilen. Voor de tweede keer op enkele dagen tijd gaf Zennegat een staaltje van haar kunnen. Het water dat de Dijle in dit nieuwe overstromingsgebied kwijt kon, zorgde stroomopwaarts niet langer voor dreiging. Een eerste test, een eerste pluim!

Van woensdagnacht 11 januari 2017 tot en met vrijdagavond 13 januari 2017 stond het water in de Schelde en haar zijrivieren gevaarlijk hoog. Daarom kondigde Waterwegen en Zeekanaal NV de alarmfase ‘stormtij’ af, voor vrijdag zelfs ‘gevaarlijk stormtij’. Tijdens het stormtij trad een keten van gecontroleerde overstromingsgebieden in werking en zorgde ervoor dat overtollig rivierwater werd opgevangen. Ook voor zaterdag werden nog hoge waterstanden en rukwinden voorspeld.

 Sinds woensdag waaide de wind krachtig over de Noordzee en gisteren en vandaag woedde er zelfs een noordwesterstorm, met windsnelheden tot 9 beaufort. De afgelopen dagen werden erg hoge waterpeilen gemeten in het Zeescheldebekken. In de nacht van donderdag op vrijdag werd 6,73 m TAW opgetekend. Vrijdagnamiddag werd in Antwerpen een waterpeil van 6,47 m TAW geregistreerd. Voor zaterdagochtend wordt rekening gehouden met nog hogere waterstanden op de Schelde en haar zijrivieren.

Overstromingsgebieden Sigmaplan in actie

Donderdagochtend 12 januari 2017 en vrijdagnamiddag 13 januari 2017 vielen de waterstanden uiteindelijk lager uit dan verwacht. Toch was het nodig dat verschillende gecontroleerde overstromingsgebieden in actie traden. Onder meer het GOG Zennegat (Mechelen) en de overstromingsgebieden in Lier, Wichelen en Berlare deden hun werk.

Voor vrijdagnamiddag 13 januari was oorspronkelijk ‘gevaarlijk stormtij’ aangekondigd, maar uiteindelijk kwam het water een stuk minder hoog dan verwacht. Dat komt doordat een windveld dat oorspronkelijk verwacht was tijdens de vloedperiode van vrijdagmiddag uiteindelijk verschoven is in de tijd en pas volop op de waterstanden inwerkten tijdens het laagwater van de avond. Hierdoor traden hoge laagwaterstanden op, maar het gevaar op overstromingen bij springtij was daardoor zo goed als geweken.

In tegenstelling tot wat was aangekondigd, liepen de Polders van Kruibeke, met 600 hectare het grootste gecontroleerde overstromingsgebied van Vlaanderen, niet onder, omdat het water er lokaal net niet hoog genoeg kwam.

Share.

Comments are closed.