Arcade (Gijs Van Vaerenbergh)

0

Poort in twee richtingen

Bogen die als een zigzag over de ringdijk lopen. Zo verbindt het kunstwerk visueel en symbolisch de ene kant van de, door de ringdijk onderbroken, verkortingsdijk met de andere en verbeeldt de vroegere relatie tussen polder en dorp die bruusk werd gebroken. Het werk fungeert als een poort in twee richtingen. Dwars op de ringdijk, voor voetgangers die zich van of naar het veer verplaatsen, is het een arcade die het oversteken van de ringdijk ensceneert. Bezoekers die zich op de ringdijk bevinden kijken dwars op het kunstwerk en ervaren het als een vlakke bogenrij, opgeluisterd door een spel van licht en schaduw. De bovenkant van de bogenrij wordt bewust horizontaal gemaakt, zodat de bogen korter worden met het hoger worden van de dijk. Hierdoor maakt het kunstwerk de artificiële hoogte van de dijk in het landschap expliciet voelbaar. Daarnaast suggereert dit dat de bogenrij aanwezig was vóór de bouw van de ringdijk en dat deze mee werd ingegraven.

 

 

Bekijk de uitzending van de Canvascollectie – Gijs Van Vaerenbergh:

Arcade-canvas

Bekijk ook ons filmpje:

 

Lokale input

Voor de uitwerking van het werk, werd nauw samengewerkt met de kunstvereniging ‘tij via een aantal workshops om voeling te krijgen met het gebied en het verhaal erachter. Door onder het werk door te lopen, krijgt de eeuwenoude relatie tussen de dorpsbewoners en de polder terug de aandacht die het verdient.

Realisatie

ANB staat in voor de startfinanciering van het project. De gemeente en W&Z voorzien logistieke steun. Toch zijn we er nog niet. In de eerste plaats zoeken we naar een firma’s uit de regio die technische expertise hebben om (delen van) het kunstwerk uit te voeren voor een gunstige prijs in ruil voor sponsorvoorwaarden.

Ontdek alle informatie in het sponsordossier: 


sponsor

Share.

Comments are closed.