Arcade (Gijs Van Vaerenbergh)

0

Poort in twee richtingen

Bogen die als een zigzag over de ringdijk lopen. Zo verbindt het kunstwerk visueel en symbolisch de ene kant van de, door de ringdijk onderbroken, verkortingsdijk met de andere en verbeeldt de vroegere relatie tussen polder en dorp die bruusk werd gebroken. Het werk fungeert als een poort in twee richtingen. Dwars op de ringdijk, voor voetgangers die zich van of naar het veer verplaatsen, is het een arcade die het oversteken van de ringdijk ensceneert. Bezoekers die zich op de ringdijk bevinden kijken dwars op het kunstwerk en ervaren het als een vlakke bogenrij, opgeluisterd door een spel van licht en schaduw. De bovenkant van de bogenrij wordt bewust horizontaal gemaakt, zodat de bogen korter worden met het hoger worden van de dijk. Hierdoor maakt het kunstwerk de artificiële hoogte van de dijk in het landschap expliciet voelbaar. Daarnaast suggereert dit dat de bogenrij aanwezig was vóór de bouw van de ringdijk en dat deze mee werd ingegraven.

Bekijk de uitzending van de Canvascollectie – Gijs Van Vaerenbergh:

Arcade-canvas

Bekijk ook ons filmpje:

Gijs Van Vaerenbergh

Pieterjan Gijs (°1983) en Arnout Van Vaerenbergh (°1983) werken samen onder de naam Gijs Van Vaerenbergh in een multidisciplinaire praktijk met een sterke focus op de openbare ruimte. Een belangrijk deel van hun werk betreft site-specifieke interventies die kwaliteiten zoals richting, grens, perspectief, uitzicht, overgangen en kruispunten in het landschap voelbaar maken en verbeelden. http://www.gijsvanvaerenbergh.com/

Lokale input

Voor de uitwerking van het werk, werken de kunstenaars nauw samen met de kunstvereniging ‘tij. Er werden een aantal workshops  uitgewerkt om voeling te krijgen met het gebied en het verhaal achter de Polders van Kruibeke.

Realisatie

Het kunstwerk werd opgebouwd door Pylonen De Kerf NV in het voorjaar van 2017. Het Agentschap voor Natuur en Bos is de bouwheer.  Het  is 27,5 meter lang en de hoogste boog is bijna 10 meter hoog. Het bestaat uit 18847,92 kg weervast staal, ook wel cortenstaal genaamd. Het materiaal verwijst naar de scheepsbouw die actief was in de Schelderegio.

Het Agentschap voor Natuur en Bos stond garant voor de startfinanciering.  Dankzij logistieke of financiële steun van Grondwerken Stuer François, Aannemingsbedrijf Aertsen, Umicore, Gebr. De Rycke nv, Antea Group, Regionaal Landschap Schelde-Durme, de gemeente Kruibeke en Waterwegen en Zeekanaal nv kon het werk gerealiseerd worden.

Op 26/08/2017 werd het feestelijk ingehuldigd met de sponsors, kunstliefhebbers en de inwoners van Kruibeke.

Nieuwsgierig?

Je kan het werk bewonderen op uit het kruispunt tussen de Verkortingsdijk en de Ringdijk. 

Share.

Comments are closed.