‘Arcade’ nieuwe landmark van Kruibeke

0

 

 

Vijf roestige bogen rijzen op uit het kruispunt tussen de Verkortingsdijk en de Ringdijk. Samen vormen de bogen de Arcade, een kunstwerk dat van gedaante verandert naargelang de plaats vanwaar je het bekijkt. Op 26 augustus nodigden de partners van het LIFE+project Scalluvia en  de lokale kunstvereniging ‘tij de inwoners van Kruibeke uit om dit nieuwe landmark van Kruibeke officieel in te huldigen. Foodarcheoloog en Kruibekenaar Jeroen Van Vaerenbergh bracht de receptie op smaak met authentieke polderhapjes gemaakt op basis van eeuwenoude recepten.

De multidimensionale Arcade is een creatie van kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. In zijaanzicht staan de bogen naast elkaar als een venster op het natuurgebied. In vooraanzicht staan ze achter elkaar en vormen ze een grote poort, die de voorbijganger uitnodigt om een bezoekje te brengen aan de prachtige elzenbroekbossen aan de voet van de ringdijk. Het schaduwspel van de zon voegt een extra dimensie toe.

Met haar 27,5 meter lengte en 10 meter hoogte legt de Arcade ruim 18 847 kg in de schaal. De realisatie was bijgevolg een huzarenstuk, waar heel wat partners aan meewerkten. Kruibeekse kunstvereniging ‘tij droomde al lange tijd van een kunstwerk van dit kaliber en vond met het Europese LIFE+ project Scalluvia de geschikte partner. Samen konden zij voor de opbouw rekenen op het plaatselijke bedrijf Pylonen De Kerf. Maar ook Grondwerken Stuer François, Aannemingsbedrijf Aertsen, Umicore, Gebr. De Rycke nv, Antea Group, Kruin, Regionaal Landschap Schelde-Durme, Waterwegen en Zeekanaal nv, Agentschap voor Natuur en Bos en het gemeentepersoneel van Kruibeke zorgden voor de extra nodige logistieke of financiële steun.

Het kunstwerk Arcade kadert in het door de Europese Unie gesteunde LIFE+ project Scalluvia en draagt bij tot de ontwikkeling van het Europese Natura 2000-netwerk.

Share.

Comments are closed.