Arcade van Gijs Van Vaerenbergh

0

Op de ringdijk bij Bazel stuit je op een kunstwerk: Arcade. Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh, samen het kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh, ontwierpen de indrukwekkende bogenrij van 19 ton cortenstaal, 27,5 meter lang en 10 meter hoog. Kunstliefhebbers moeten hier beslist eens komen kijken.

Spel van licht en schaduw

De zigzaggende bogen van Arcade staan precies op de plek waar de ringdijk de Verkortingsdijk kruist. Het kunstwerk verbindt beide kanten van de onderbroken Verkortingsdijk, die van Bazel naar het veer over de Schelde loopt, en verbeeldt zo de vroegere relatie tussen polder en dorp.

Arnout Van Vaerenbergh: “Als je vanuit Bazel de Verkortingsdijk op wandelt, loop je door een gaanderij van vijf zigzaggende bogen. Die verbindt het dorp opnieuw op een symbolische manier met de Polders, een toegangspoort tot de natte elzenbroekbossen. Wie op de ringdijk wandelt, ziet dan weer een bogenrij, als vlakke vensters die je een blik gunnen op de rijke natuur.”

De bovenkant van de bogenrij is bewust horizontaal, zodat de bogen lager worden naarmate je hoger op de dijk klimt: van 9 meter naar 4.

Pieterjan Gijs: “Het lijkt alsof er nog een heel deel van de sculptuur onder de grond zit, ingegraven in de ringdijk. Op die manier lijkt de bogenrij een herinnering aan de tijd voor de dijk. Afhankelijk van waar je staat, is Arcade dus een gaanderij, een reeks vensters, een artefact … Ook het spel van licht en schaduw beïnvloedt wat je ziet. Het kunstwerk is altijd in beweging. Net zoals de Polders eigenlijk”

 

Share.

Comments are closed.