En de vaakst voorkomende vis is…

0

de blankvoorn! Al dient gezegd dat het visbestand in het algemeen uitstekend gedijt. Zo zijn ook de baars, de paling en de snoek prominent aanwezig in de Kruibeekse wateren.

Visstuw voert veel verse vis aan

Die positieve conclusie blijkt uit de vismonitoring, die vrijwilligers van natuurvereniging Kruin uitvoerden aan de visvriendelijke stuw (Blauwe Gaanweg) tijdens de voorbije voorjaarstrek. Visserij bioloog Alain Dillen is opgetogen : “De resultaten zijn prima. Er komt veel nieuwe vis via de visvriendelijke stuw uit de Schelde het gebied binnen. Die vissen zoeken kalme waters op om zich voort te planten of op te groeien. Zowel stroomop- als stroomafwaarts van de stuw is het visbestand mooi in balans.”

Ongewenste exoot

Kleine keerzijde aan de medaille is dat ook de zonnebaars de grachten binnendrong. “Dat is een exotische vis, die we hier liever niet zien doorbreken. We rekenen op de snoeken om de zonnebaars in toom te houden.” De blankvoorn (zie foto) zie je dus het vaakst zwemmen, de veel kleinere bittervoorn is wellicht de zeldzaamste geschubde inwoner van de streek. “Die heeft een hoge rug en tijdens de paaitijd kleuren ze heel mooi rood en blauw. Daaraan kan je ze herkennen”, tipt Alain Dillen tot slot.

Als er één ding uit de vismonitoring blijkt, dan is het wel dat de vissen zich hier als een vis in het water voelen!

Share.

Comments are closed.