Jezelf beschermen tegen knijten, teken en processierupsen

0

Iedereen die in de natuur komt, krijgt wel eens met ze te maken:  knijten, teken en processierupsen.  Hieronder vind je enkele tips om de dieren te herkennen en je ertegen te beschermen.

 

Hoe je preventief beschermen tegen knijten?

Knijten zijn kleine steekmuggen met een venijnige beet. Om je te beschermen tegen knijten (en andere steekmuggen) draag je best goed bedekkende kledij, zoals een lange broek of kousen. Of je smeert je in met muggenmelk.

 

Wees niet gek, doe de tekencheck!

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die zich in hoog gras of in de struiken bevinden wanneer ze op zoek zijn naar bloed. De meeste teken zijn actief tussen maart en oktober. Eenmaal ze op je lichaam gekropen zijn, zoeken ze warme plekjes op zoals knieholtes, liezen of oksels. Teken kunnen zich vastbijten en je ziek maken, maar door te controleren kan je dit voorkomen.

 

Omdat sommige teken je ziek kunnen maken, moedigen we iedereen aan om van de volgende zaken een gewoonte te maken nadat je in de natuur bent geweest:

    • Controleer jezelf en anderen de dag zelf nog wanneer je in de natuur bent geweest.
    • Vind je een teek? Verwijder de teek dan rustig en in één beweging. Hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting met de bacterie verantwoordelijk voor de ziekte van Lyme. Let er op dat je de teek niet op de buik duwt of plat duwt. Gebruik een tekenverwijderaar en smeer niets op de teek voor verwijderen. Verbrand hem ook niet.
    • Volg een maand lang de symptomen op. Is er een rode vlek rond de beet die groter wordt? Of heb je koorts, gewrichtspijn of spierpijn? Ga dan naar je (huis)arts.

 

Een tekenbeet vermijden is niet gemakkelijk, maar laat dat je natuurpret niet bederven. Het is gezond om te bewegen in de natuur. Wil je toch iets doen om te voorkomen dat je een tekenbeet oploopt in de natuur? Blijf dan zoveel mogelijk op paden in het bos, draag bedekkende kledij en gebruik een insectenwerend middel op basis van DEET. Nadien controleren op tekenbeten blijft noodzakelijk!

 

Alle info op www.tekenbeten.be

 

Let op voor eikenprocessierupsen

De eikenprocessievlinder is een mooie onschuldige grijze nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken.

Wat te doen als je een nest opmerkt bij je thuis in Kruibeke?
De beste methode momenteel is wegbranden of wegzuigen, andere methodes zijn niet toegelaten en niet efficiënt. Dit is geen evidente taak en moet gebeuren door een erkende firma. De milieudienst (tel.03 740 36 90, milieu@kruibeke.be) kan jou de nodige contactgegevens bezorgen.

Wat te doen als je een nest opmerkt op het openbaar domein in Kruibeke?
Verwittig de milieudienst (tel.03 740 36 90, milieu@kruibeke.be) zo snel mogelijk. Zij schatten in of er gevaar is voor de volksgezondheid en of bestrijding nodig is, afhankelijk van de situatie en locatie. Bv. een geïsoleerd nest nabij een bos vormt geen probleem, maar een aantal nesten nabij een speeltuin wel.

Share.

Comments are closed.