Kruibeekse scholen leren in het Kortbroek alles over vissen

0

Op dinsdag 6 oktober waren er heel wat enthousiaste Kruibeekse leerlingen te spotten langs de vijvers van het Kortbroek in de Polders van Kruibeke. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de lokale Natuurouders nodigden enkele scholen uit voor een visdemonstratie in het kader van het Europese  LIFE+ -project Scalluvia. 

De leerlingen van het 5de leerjaar uit de Vrije Basisschool OLV en de Basisschool Reynaert uit Kruibeke hadden honderden vragen voor visserijbioloog Alain Dillen van het Agentschap voor Natuur en Bos. Er werd aan de leerlingen uitleg gegeven over het visbestand en hoe vissen precies leven. De dag voordien had Alain met enkele collega’s fuiken uitgezet in de extensieve vijver van het Kortbroek om het visbestand in kaart te brengen. ’s Morgens werden de fuiken opgehaald voor het oog van het jonge publiek en kregen de kinderen lokale vissoorten van heel dichtbij te zien. In de fuik zaten o.a. jonge karper, blankvoorn, baars, rietvoorn, zeelt en zelfs een exoot, de blauwbandgrondel.

Alain Dillen geeft een woordje uitleg: “We vissen regelmatig vijvers en kreken af om een goed beeld van het visbestand te krijgen. En het is uiteraard een uitgelezen kans om scholen te laten kennis maken met de polderpopulatie. In het kader van het Life+ -project Scalluvia zetten we in op de jeugd om hen te leren welke dieren er wonen en leven in de polders. Voor de meeste kinderen zijn vissen vaak grote mysteries en krijgen ze niet altijd de kans om hun kennis over vissoorten en hun leefgewoontes bij te schaven. Deze visdemonstraties halen de leerlingen uit de klas tot bij de vissen. En wie weet krijgen ze wel de vissersmicrobe te pakken om zelf een lijntje uit te werpen op deze extensieve visvijver van het Kortbroek.”

Share.

Comments are closed.