Lief, speels, groot of klein: honden aan de lijn!

0

In de Polders van Kruibeke zijn honden welkom, op voorwaarde dat ze aan de leiband lopen. Daar zijn goede redenen voor want loslopende honden verstoren de natuur.

Boswachter Bram Vereecken  van het Agentschap voor Natuur en Bos komt regelmatig mensen tegen die hun hond los laten lopen. Geen goed idee want dat heeft serieuze gevolgen voor de natuur: ”Laag tegen de grond schuilen broedende vogels, kleine zoogdieren en zelfs reeën.  Honden kunnen gedreven door hun jachtinstinct achter deze dieren aangaan en zo hun rust verstoren. Sommige dieren lopen zich te pletter, raken gewond of worden zelfs gedood. Voor veel in het wild levende dieren is de hond een roofdier. De geursporen die honden achterlaten alleen al maakt de dieren angstig. In begraasde gebieden moet er ook rekening gehouden worden met de grazers. Vooral schapen, maar ook jonge kalfjes van runderen zijn kwetsbaar voor honden.“

Ook honden laten spelen of zwemmen in poelen of plassen verstoort de rust van de watervogels. Vooral tijdens de trekperiode rusten ze uit in de Scheldevallei om weer op kracht te komen.  Bij verstoring vliegen ze met grote groepen tegelijk op en verliezen ze onnodig veel energie. Energie die ze nodig hebben om hun reis tot een goed einde te brengen.

Maar ook wandelaars, joggers en fietsers stellen het niet altijd op prijs als een loslopende hond hen benadert.  Voor de boswachter is het onmogelijk om goede en kwade honden te onderscheiden.  Daarom geldt lief, speels, groot of klein: in natuurgebieden moeten honden altijd aan de lijn. Wil je toch je hond vrij uitlaten? Dat kan in de hondenloopzone.

 

Share.

Comments are closed.