Medewerkers klinken op gerenoveerd Coninckshofke

0

Nieuwe trekpleister in de Polders van Kruibeke

Op woensdag 28 juni verzamelden 50 medewerkers aan het recent gerenoveerde Coninckshofke voor een heuse housewarming. Niemand minder dan poldermascotte Xavier de Ree opent in het voormalig vakantiehuisje een knusse werkkamer, waar hij zijn kennis over libellen, slakken, watervogels en vissen aan de Rupelmondse Kreek met jong en oud deelt. Veerle Campens, projectcoordinator Life+ project ‘Scalluvia’ vertelt enthousiast: “Barbiergidsen, Kruin, Natuurouders Kruibeke, bewoners met een rijke kennis van het huisje en leerlingen van het Sint-Jorisinstituut. Iedereen die hieraan de afgelopen jaren meegewerkt heeft, is komen klinken op de renovatie.”

Het resultaat mag er zijn. Naast de werkkamer van Xavier heeft het huisje twee vogelkijkwanden. Van hieruit kun je watervogels als de fuut en de aalscholver op de Rupelmondse Kreek ongestoord begluren. De boomgaard wordt opnieuw onderhouden en binnenkort verder uitgebreid. Vlak voor het Coninckshofke staan twee picknicktafels waar je zalig kan verpozen tijdens een wandel- of fietstocht. Een extra reden om de Polders van Kruibeke in te trekken.

Het Coninckshofke heeft het afgelopen jaar een metamorfose ondergegaan. Met het Life+ project Scalluvia zetten de projectpartners voluit in op het herstel van de zeldzame elzenbroekbossen én om deze prachtige natuur meer bekend te maken in de streek. Jos Stassen, burgemeester Kruibeke: “De boomgaard, de vogelkijkwanden, de bijenhotels maar ook Xavier’s werkkamer en de picknicktafels dragen hier allemaal aan bij.”

De eerstejaars van het Sint-Jorisinstituut in Bazel timmerden eigenhandig het afgelopen schooljaar nieuwe bijenhotels voor solitaire bijen. Woensdag installeerden ze de bijenhotels samen met leraar Bart Reynier aan de buitenkant van het huisje. “Elk bijenhotel stelt een polderdier voor”, zegt meneer Reynier, “Zo hebben we een bever, een konijn, een eekhoorn en een vleermuis.” En de bijen? Die zullen supergelukkig zijn. Naast het hofke zullen de bijtjes volop nectar kunnen slurpen van nieuwe appel- en perenbomen die de komende winter worden geplant in de boomgaard.

Samen met een paar bewoners tekenden de Barbiergidsen het verhaal van het Coninckshofke op. Dirk Gorrebeeck, voorzitter Barbiergidsen licht toe: ‘Ik ben menig keer bij meesterverteller en streekgenoot Gilbert Vermeulen langs geweest om de hele geschiedenis te leren kennen. Die is nu te lezen op het infobord aan het Coninckshofke en onze gidsen vertellen de volksverhalen verder tijdens onze begeleide wandelingen.’

Bij een onverwachte zon genoten de medewerkers van een drankje, wisselden ze hun lekkerste gerechtjes uit tijdens een picknick en luisterden naar Gilbert Vermeulen over de verhalen van weleer. Kom je ook graag een keertje langs om te picknicken of de werkkamer van Xavier te verkennen. Het Coninckshofke is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang een heel jaar lang.

Share.

Comments are closed.