Dit was Scalluvia – de bezoekers blikken terug

0

Wat heb jij onthouden van vijf jaar Scalluvia? Met die vraag trokken we op een zonnige dag de polders van Kruibeke in. We legden ze ook voor aan enkele bevoorrechte getuigen, die het Europese Life + project de streeknatuur zagen kleuren. In deze eerste nabeschouwing krijgt de toevallige polderpassant het woord.

Gepensioneerd echtpaar Rita & Johan + hond

“Elke dag kom ik hier met de hond wandelen en telkens zie ik een ree. Daarom vroeg ik Rita of ze niet eens meekwam en die keer zagen we er maar liefst acht. Dat zijn niet de enige dieren die ik hier zie, het wemelt hier van de reigers, nijlganzen en andere vogels. Die hoor ik, maar zie ik meestal niet. Onze favoriete plekje is het Karperhuisje, dat is zo prachtig… ik zou daar willen wonen! De Beverwandeling daar naartoe is ook fantastisch, met al haar hoekjes en kantjes. Enige opmerking vind ik dat er soms wel een reukje aan de watervallen zit (lacht).”

Vrijwillige afvalopruimers + grijpstokken

“Dat doen we met alle plezier, hoor! We komen hier sowieso heel graag, dan kunnen we evengoed ineens wat afval meegraaien. Het is hier nu zo mooi, laten we dat vooral zo houden. Voor ons als trouwe natuurwandelaars hadden er best wat meer onverharde wegen mogen zijn. Daarom vinden wij de huisjes in het Elzenbroekbos mooi. Daar gaan we af en toe naartoe om in de natuur te zijn.”

“Wat dieren betreft zien we regelmatig reeën en ook ‘Louis, de witte van Bazel’ zat bij ons in de tuin. Ken je dat social mediafenomeen niet? Dat was een witte eekhoorn die regelmatig gesignaleerd werd, maar ik denk dat een kat hem te pakken gekregen heeft, want hij is al lang niet meer gezien. Weet je wat het helemaal zou afmaken? Een café vlak aan de veerboot!”

Groep lagere schoolleerlingen + fietsen

“Eerlijk gezegd zijn wij niet zo bezig met de natuur. Allez, wij respecteren die natuurlijk, maar het is niet dat wij doelbewust de natuur ingaan. Elke dag passeren we langs hier om van en naar school te gaan, het is hier rustig en veilig fietsen. Soms komen we er weleens op zondag als er familie op bezoek is en we een rustige wandeling willen maken. Dan hoor en zie je dat er veel vogels in het gebied leven, maar vraag me niet welke soorten.”

“Scalluvia zegt ons van naam niets, maar Xavier kennen we wel, Xavier is nen toffe pé! (lachen). Het is leuk om te weten dat er hier bewust moeite wordt gedaan om de regio een natuurvriendelijke vibe te geven, dat vinden we beter dan in andere streken, waar ze bossen kappen. Is er een app met een game? Oké, die gaan we checken!”

Share.

Comments are closed.