Dit was Scalluvia – ’t Hofke van Bazel kreeg een nieuwe achtertuin

0

Wat heb jij onthouden van vijf jaar Scalluvia? Met die vraag trokken we op een zonnige dag de polders van Kruibeke in. We legden ze ook voor aan enkele bevoorrechte getuigen, die het Europese Life + project de streeknatuur zagen kleuren. Als derde preekt Sylvester Schatteman van streekrestaurant ’t Hofke van Bazel de passie voor de polder.

Hoe hebben jullie het Scalluvia-project beleefd als horecazaak?

Van het project zelf weten we dat het betrekking heeft op de natuur van Kruibeke en hoe die georganiseerd wordt. Het verhaal over de inwatering en de bescherming kennen we zeer goed. Aan ons cliënteel merken we vrij weinig, al zou het mij niet verbazen moesten er in de zomer natuurliefhebbers de weg naar ons voorterras vinden. We liggen er vlak tegen. Uit eigen initiatief hebben wij een nieuw toeristisch plan gemaakt en dat geven we aan elke klant. Wij promoten de natuur hier mee, want we hebben een mooie regio die veel te bieden heeft.

Zien jullie meer dieren in de omgeving?

Onze moestuin ligt vlakbij het gebied en vandaar uit zien we wel eens vogels overvliegen. Later op de avond zien we de reeën lopen in de velden. Ikzelf woon aan de blokken in Rupelmonde en vooral ’s nachts, als ik naar huis rij, steken de reetjes daar over. Dus het is wel duidelijk dat hun aantal is toegenomen en dat er in de natuur in het algemeen iets moois aan de gang is.

Merken jullie dat er veel interesse is onder jullie klanten?

Zeker! We geven elke tafel een foldertje met daarop de mogelijkheden om de polders te bezoeken. In die folder leggen we de link tussen onze moestuin, onze vegetarische filosofie en de ecologie van de polders. Tot slot hebben we ook de uren van de Waterbus erop gezet, omdat dat een toffe manier is om naar Kruibeke te komen.

Voor jullie is het dus een manier om het gastronomische te combineren met het toeristische?

Ja, want het is fijn om gasten iets meer achtergrond over de streek te bezorgen. Als je naar Amsterdam gaat, is het toch handig dat ze je in het hotel enkele tips geven. Voor ons is Scalluvia een extra troef om mensen naar hier te krijgen: lekker eten en een unieke natuur. Veel mensen die hier logeren komen speciaal wat vroeger, zodat ze eerst nog een wandeling kunnen maken. Dan zetten we ons eventjes met die mensen aan tafel en schetsen de regio aan de hand van het kaartje. Dus wij doen heel veel om onze gasten hier nog eens te laten terugkomen, niet alleen voor ons restaurant, maar als toeristen.

Doe je dat puur uit liefde voor de streek?

Ook vanuit onze groene filosofie. In de natuur zijn en wandelen blijft gewoon gezond. Ikzelf bijvoorbeeld moet niet meer reizen. Waarom zou ik zover gaan trekken als je hier zelf zulke schone natuur hebt?

Hoe zou je de streek aanprijzen bij een vriend of een kennis?

Als een plaats om te rusten en te ontstressen in de natuur. In de toekomst plannen we om een overnachting in een tent aan te bieden. Even alle telefoons en facebookdrukte afzetten en weer terug naar de basis gaan. Er zijn nog dingen die beter kunnen, ik denk aan sanitair of vuilnisbakken. Als de polders toeristisch worden, zal daar nog wel werk van gemaakt moeten worden. Aan de in- en uitgangen zou daar toch iets van voorziening mogen komen.

Wat is je zelf bijgebleven van Scalluvia?

De enorme evolutie en de mooie inrichting. Hoe een project waar iedereen tegen is uiteindelijk zodanig knap wordt, dat iedereen er ineens voor is. Die betrokkenheid van de mensen, dat is wat ik onthoud.

Share.

Comments are closed.