Nestplatform voor visarend geplaatst

0

In het najaar van 2016 werd een nestplatform voor visarend geplaatst in een populier langs de Rupelmondse kreek.

Kijk een visarend!

Groter en slanker dan een buizerd, met lange, geknikte vleugels. Brede zwarte streep over witte kop met lange afhangende kopveren, donkere rug en lange, krachtige poten. Zo herken je de visarend. Heb jij hem al gespot?

De naam ‘visarend’ is enigszins misleidend. De vogel eet vooral vis, maar de soort is minder nauw verwant aan de echte arenden dan bijvoorbeeld de buizerd en de sperwer. Visarenden zijn trekvogels en overwinteren in (tropisch) Afrika. De dichtstbijzijnde broedgebieden liggen in Duitsland, Frankrijk, Polen en sinds kort ook in Nederland. Deze prachtige vogel kan je wel spotten langs de Schelde.

In de Polders van Kruibeke!?

De visarend is  af en toe te gast in de Polders van Kruibeke maar aan broeden waagden ze zich nog niet.  Om hem tot broeden te verleiden plaatsten we in de top van een populier een nestplatform. Hij bouwt namelijk zijn nest het liefst in de top van een boom met vrij zicht, soms ook op palen, of zelfs in hoogspanningsmasten. Ook samen met Elia, de beheerder van het Belgische transmissienet voor elektriciteit, plaatsen we in mei 2017  een platform op één van de hoogspanningsmasten in de Polders van Kruibeke.

Broedsucces bij STEP-partners in de Biesbosch

Bij onze STEP-partners in de Biesbosch zijn in de zomer van 2016 meerdere visarendjongen uit het ei gekomen. Dat is een primeur want nog nooit eerder kwam een koppel visarenden tot  succesvol broeden in de de lage landen. Nu hopen dat dit succesverhaal ook naar Kruibeke overwaait.

Share.

Comments are closed.