Veiligheid

Bescherming tegen overstromingen

Gemiddeld één à twee keer per jaar valt een springtij samen met een hevige noordwesterstorm. Op dat moment wordt een enorme golf water de Scheldemonding ingestuwd. Aangezien de rivier van daaruit steeds smaller wordt, stijgt het water naarmate het verder landinwaarts rolt. De top van die golf kan bij hevig noodweer veel hoger zijn dan het verwachte hoogwaterpeil.

Het gecontroleerd overstromingsgebied Polders van Kruibeke is ideaal gelegen om nét op het juiste moment de top van de golf af te snijden en het overtollige water even te bergen tot de hoogste nood voorbij is. Hierdoor wordt het water stroomopwaarts (bij Mechelen, Temse, Sint-Amands,...) dertig à veertig centimeter minder hoog.

In zijn eentje maakt dit gecontroleerde overstromingsgebied Vlaanderen vijf keer veiliger. Begin 2018 was de primeur. Tijdens het stormtij van januari stroomde de Schelde voor het eerst over de overloopdijk de Polders van Kruibeke binnen.

Als je het gebied bezoekt, ontmoet je dus allerlei veiligheidsinfrastructuur op je tocht: dijken, in-en uitwateringsconstructies, enzovoort. 

Share.