Slotsymposium

Een subliem symposium heeft de kroon op het Life+ project Scaluvia gezet en het was genieten van de eerste tot de laatste minuut.  Herbeleef alle hoogtepunten:

Hoogtepunt 1: humoristisch toneelstuk brengt verhaal tot leven

Het professioneel theatergezelschap van Code vzw brak het ijs met het verhaal achter Scalluvia. Er waren eens drie ministers die op een parking in Kruibeke vergaderden over wat er met die Polders moest gebeuren. De minister van toerisme toonde plannen voor een pretpark met een reuzenrad  en een dolfinarium in de kreek. “Ben jij gek,” vond de minister van Veiligheid, “straks verdrinken al die toeristen nog. We moeten bescherming bieden tegen stormvloed en een metershoge dijk bouwen.” De minister van natuur en milieu wist de partijen gelukkig te verzoenen: “We zorgen voor prachtige overstromingsnatuur waarin ruimte is voor recreatie.” Toen moesten ze nog een sprankelende naam verzinnen voor hun project. Je raadt het al.

Hoogtepunt 2: EU-commissaris valt van haar stoel

Gelukkig niet letterlijk, maar Anne Burrill was wel onder de indruk van wat ze zag tijdens de geleide wandeling. “Gewoonlijk nodigt men mij uit als er iets misgaat, hier mag ik komen kijken hoe goed het gaat”, liet ze zich ontvallen. De Barbiergidsen en projectmedewerkers van de Vlaamse Waterweg en het Agentschap voor Natuur en Bos haalden dan ook alles uit de kast voor een complete ‘best of’- wandeling. Een treintje bracht de groepen beurtelings naar het Coninckshofke. De wandellus liep langs het sporenpad, de visvriendelijke stuw en het elzenbroekbos. Onderweg zagen we Ervin de vis, de Liefkesboom en de Arcade, de drie kunstwerken van Scalluvia.

symposium

Tijdens de avondlijke beversafari aan de Rupelmondse Kreek stalen niet de bevers maar de vleermuizen de show. Nabij het Karperhuisje pikte de detector van boswachter Jean-Pierre Nicaise de sonarsignalen op van de dwergvleermuis en de zeldzame rosse vleermuis.

Hoogtepunt 3: enthousiaste sprekers volgen het voorbeeld

’s Namiddags belichtten enthousiaste sprekers de peilers van het Scalluvia-project elk vanuit een andere invalshoek. Bernhard Riehl kwam helemaal vanuit Oostenrijk vertellen welke maatregelen LIFE Salzachauen onderneemt om de alluviale bossen naast de Salzach rivier te herstellen. Net als Scalluvia, was het waterpeil in de wouden en de waterkwaliteit van de vijvers een fameuze uitdaging, maar wel één waar zowel de vogels, insecten als de mens van profiteren. Hier vind je de presentatie:  life_salzachauen

Een andere parallel met Scalluvia trok Julie Lebeau van het Waalse Natagriwal. Dat wil 100 ha exotische vegetatie vervangen door elzenbroekbos en  60 km2 alluviaal bos aanplanten met de steun van het Belgian Nature Integrated Project, BNIP. Met de gedeelde ervaringen kan ze alvast een stap vooruit zetten.

Gerard Litjens uit Nederland stelde het plan Ruimte voor Levende Rivieren voor. Dat voegt overstromingsbescherming, kleiwinning en 12 000 ha rijke fauna en flora samen tot een totaalpakket, waar de lokale bevolking voluit in participeert.

Participatie is ook de sleutel tot het succes van het monitoringplatform waarnemingen.be. Iedereen met een account en een alziend oog kan daar melden welke dier- of plantensoort hij waar gezien heeft. 27 000 mensen hebben op die manier al 29 miljoen waarnemingen van 20 000 verschillende soorten gedaan. Pieter Vanormelingen en de vrijwilligers van Natuurpunt valideren die data, zodat het platform uitgroeide tot de hoofdbron voor wie verslag uitbrengt over het dierenbestand van Vlaanderen. Hier vind je de presentatie:  waarnemingen.be

Hoogtepunt 4: ruige regio imponeert

Veel van die waarnemingen gebeuren trouwens in het Grenspark Groot-Saeftinghe, waar het symposiumpubliek een kijkje ging nemen. Zilte natuur is alom tegenwoordig in het grootste overstromingsgebied van West-Europa, maar het project dat EGTS Linieland Waas en Hulst er samen met Provincie Zeeland leidt, laat ook de lokale gastronomie, het toerisme en de economie bloeien. Pieter Jan Meire en Anke Calon beschreven de originele manier waarop ze de streek betrekken in die ontwikkeling: ‘streekholders’ sturen het uiteindelijke totaalconcept mee aan, in plaats dat het hen van hogerhand wordt opgelegd. Hier vind je de presentatie: Grenspark-Groot-Saeftinghe

Het vlonderpad was een veilige optie voor de gebiedsverkenning, de durvers kozen het ruige laarzenpad onder leiding van uitmuntende gidsen van het Zeeuwse Landschap. In het vogelringstation maakten de bezoekers kennis met een vrijwilliger die om het uur de netten checkt en bijhoudt welke vogelsoorten erin zitten. Een procedure die hem 24u wakker houdt!

Hoogtepunt 5: verrukkelijke verwennerijen stillen honger en dorst

Een vaak gehoorde ‘klacht’: “Al dat eten is hier zo lekker dat het spijtig is dat we niet van alles kunnen proeven.” De catering met streekproducten was werkelijk van uitzonderlijke kwaliteit. Het kasteeldecor met zicht op de vijver bood dat tikkeltje meer.

En dan nu…het Rivierpark

Burgemeester Jos Stassen herinnert zich nog goed hoe aanvankelijk iedereen tegen de ontwikkeling van de Polders was. Die boosheid is omgeslagen in unanieme trots over de manier waarop veiligheid, recreatie en natuurontwikkeling hier samengaan. Dat merkt hij aan de enthousiaste opkomst telkens er een verwezenlijking te vieren viel. Die viering gaat gewoon door. Onder het ambitieuze Rivierpark Scheldevallei zullen de Polders van Kruibeke zich verder ontwikkelen. Tom Wezenbeek van Regionaal Landschap Schelde-Durme liet tijdens de workshop al eens in zijn kaarten kijken en het publiek zag dat het goed was. Hier vind je de presentatie:  rivierpark-scheldevallei

Bekijk de ingrepen en zie het verschil tussen vroeger en nu in dit filmpje: