Spotter ziet otter

0

Een attente spotter was er honderd procent zeker van: het dier dat hij zag wegvluchten in het Kruibeekse bosland was een otter. Hallo, Koen Van den Berghe van Instituut Natuur en Bosonderzoek, kan dat wel kloppen?

“Otters zijn zeer zeldzaam in Vlaanderen, maar Kruibeke is net als Broek De Nayer in Willebroek inderdaad één van de weinige plaatsen waar we ze wel eens aantreffen. Het is dus zeker geloofwaardig. Een visuele waarneming is nóg uitzonderlijker. Wij moeten het doorgaans stellen met uitwerpselen, pootafdrukken en fotovallen.”

Fotovallen? Wat zijn dat?

“Dat zijn camera’s met bewegings- en warmtesensoren. Als er ook maar iets beweegt dat een lichaamstemperatuur heeft, neemt de camera een foto. Voor schuchtere dieren, zoals de otter er echt wel één is, moeten we zulke camera’s plaatsen, anders zouden we de dieren nooit kunnen spotten.”

Hoe komt zo’n zeldzaam dier uitgerekend in Kruibeke terecht?

“Otters reizen via de Rupel en de Schelde en als ze een leef- en voedingsgebied tegenkomen dat hen bevalt, kruipen ze op de oever en gaan ze dat verkennen. In de Kruibeekse bossen vinden ze veel vis, ruige vegetatie en riet. Ze kunnen hier zowel komen schuilen als jagen. Ze blijven weliswaar niet lang, het zijn reizigers. Het is goed mogelijk dat de otter die we in Willebroek zien, dezelfde is als diegene die in Kruibeke gezien is. Dat kunnen we helaas niet vaststellen.

Als het hier zo goed voor ze is, waarom komen ze dan zo weinig voor?

“Zo’n 20 jaar geleden stelden we vast dat de otter een zware klap had gekregen in West-Europa. Dat was te wijten aan bejaging en vervuilde rivieren. Daar is door de jaren heen veel beterschap in gekomen en daar zien we nu stilaan de effecten van. Mede dankzij een herintroductieproject in Friesland keert de otter meer en meer terug in onze gebieden.”

otter

Otters worden vaak verward met bevers, die hier ook zitten. Wat zijn de duidelijkste verschillen?

“Om te beginnen zit er verschil in hun staart. Die van de bever is plat, kort en breed, terwijl de otter een lange, dunne staart heeft. Voorts ziet de otter er als een marterachtige uit. Een uit de kluiten gewassen wezel of hermelijn zeg maar. De bever is een wat dikker knaagdier, met een spitsere snuit. Ten derde is de otter een viseter en de bever een planteneter.

Enkele weetjes over de otter:

  • De otter is een stil dier, maar als hij een geluid produceert, is dat een soort gefluit.
  • Otters zijn echte speelvogels. In de winter maken ze soms een sneeuwglijbaan.
  • Winterslaap? Daar doet de otter niet aan mee! Zijn pels is dik genoeg.
Share.

Comments are closed.