Stem op Polders van Kruibeke voor de Natura2000 Award!

0

Europese erkenning voor de ‘10 sleutels tot mede-eigenaarschap’

 

Het Life-project Scalluvia is voor een 2e keer genomineerd als finalist van de Europese Natura 2000 Award in de categorie ‘verzoenen van belangen en percepties’. Het project slaagde erin omwonenden en betrokkenen mede-eigenaar te maken van de Polders van Kruibeke. Heldere communicatie en participatie waren de sleutels tot meer draagvlak. De 10 sleutels tot mede-eigenaarschap zijn nuttige handvaten voor gelijkaardige natuurprojecten.

Met het Life-project kregen zo’n 90 ha elzenbroekbossen en kreken in de Polders van Kruibeke een optimale natuurinrichting zodat zeldzame soorten als kleine modderkruiper,  woudaap en otter zich er weer thuis voelen. Het project deed er een schepje bovenop door in tien stappen de omwonenden mede-eigenaar te maken van het gebied. Net deze inspanning zorgde voor de duurzaamheid van het hele project. De publieke opinie rond de Polders van Kruibeke is in 15 jaar geëvolueerd van enorme weerstand naar trots en enthousiasme.

De stappen die tot dit succes geleid hebben zijn een voorbeeld voor gelijkaardige projecten in heel Europa. Met deze nominatie voor de Natura 2000 Award wil de Europese Commissie de uitblinkers in draagvlakversterking voor natuur en biodiversiteit in de schijnwerpers plaatsen. De jury maakt de winnaar dit najaar bekend.

Je kan het Scalluvia-project steunen door te stemmen voor de publiekprijs, de felbegeerde European Citizens’ Award, via https://natura2000award-application.eu/finalist/891

Stemmen kan nog tot 15 september 2020.

Share.

Comments are closed.