Strak poldermeubilair

0

Veiligheid en natuur gaan hier hand in hand met recreatie. Daarom bedachten we een onthaalplan dat de polders verbindt met de toeristische troeven van haar ruimere omgeving. De Scheldelei wordt bijvoorbeeld ingericht als één van de onthaalpoorten voor het gebied, met een parkeerzone en als draaischijf voor het mobiliteitsplan. Goed doordacht buitenmeubilair vormt een duidelijke visuele leidraad bij ontdekking van de streek.

Uitgepuurd en gestroomlijnd

Waterwegen en Zeekanaal NV en het Agenschap voor Natuur en Bos sloegen de handen in elkaar met 2 buitenlandse Nationale parken binnen het Europese samenwerkingsverband STEP: het Nederlandse Biesbosch en de Engelse Broads. Hun ervaring is een belangrijke troef bij het ontwerp van een duurzaam bezoekersmanagementplan en dito inrichting van het natuurgebied.

Designer van het jaar 2008, Stefan Schöning, gaf de bruggen, trappen, uitkijkpunten en ander buitenmeubilair vorm. De bouwstenen van de polders keren terug in zijn verhaal. Het beton van de in- en uitwateringsconstructies wordt herhaald in de strakke en begroeibare tegels, de befietsbare randen langs de kasseiwegen en de grafisch beprinte infozuilen. Het hout van de uitgebreide bossen werd vertaald in de vogelkijkpunten en vlonderpaden. Alle lijnen zijn uitgepuurd en gestroomlijnd tegelijk.

Tijdcapsules vertellen de verhalen

We kijken niet enkel vooruit naar de toekomst, maar willen ook het rijke verleden van de streek aan bod laten komen. De Polders van Kruibeke steken vol sterke verhalen. Om die te vertellen rijzen overal in het overstromingsgebied ‘tijdcapsules’ uit de grond. Wandelaars en fietsers pikken zo hapklare brokjes informatie mee.

Op die combinaties van tegels, een zitbank en een infozuil ontdek je bijvoorbeeld hoe het William Kennard verging. Hij was de piloot van de Mosquito, een Britse bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog boven de polders in de problemen kwam. Of weet je liever waar de oudste mens van Vlaanderen zo’n 6000 jaar geleden zijn laatste rustplaats vond? Aan jou om alle poldergeheimen te ontsluieren.

 

 

 

Share.

Comments are closed.