Werken aan Rupelmondse Kreek

0

 

De oevers van de Rupelmondse Kreek en twee voormalige visputten kregen een ecologische inrichting.

De oevers werden in het verleden op verschillende plaatsen verstevigd met steen, hout of afvalmateriaal. Door de oeverversteviging te verwijderen en de oevers glooiender te maken krijgen ondiepe water- en moerasplanten opnieuw ruimte om te groeien. De bomen die te dicht bij de oever staan werden in het water gelegd. Dood hout in het water speelt immers een sleutelrol in een gezond ecosysteem. Er ontstaat een mozaïek van planten en hout vol beschutte plekjes voor insecten, vogels, vissen en amfibieën. Deze ingrepen zijn ook positief voor de waterkwaliteit.  Bij de werken hielden we uiteraard ook rekening met de aanwezigheid van de bevers zodat we hun leefgebied zo min mogelijk verstoren. De werken werden uitgevoerd door Ghent Dredging nv. Bekijk het filmpje van de werken.

Nut van dood hout in het water

Nut van dood hout in het water

Tweede leven voor vakantiehuisjes van weleer

Het Karperhuisje krijgt een eenvoudige opknapbeurt, we herstellen het dak en de luiken. Binnenin wordt het ingericht zodat kerkuil en vleermuizen er kunnen huizen. Naast het huisje herstellen we een voormalig uitkijkpunt. Binnenkort kan je hier de Rupelmondse Kreek vanuit vogelperspectief aanschouwen.

Het Coninckshofke ondergaat een grondigere renovatie, we plaatsen een nieuw dak, maken de kelder waterdicht en slopen het bijgebouw.  Het voormalige vakantiehuisje wordt een tijdcapsule met  een vogelkijkwand en leerrijke informatie over het leven in en rond de Rupelmondse Kreek. Buiten plaatsen we een picknickbank. De boomgaard krijgt een grondig onderhoud en we planten extra  appel- en perenbomen van lokale variëteiten. (Timing: najaar 2016 – herstel boomgaard in 2017)

Share.

Comments are closed.